Assen Big Brother gemeente van Drenthe

Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Vooral inwoners van Assen hebben weinig privacy: hier staan 15,6 beveiligingscamera’s per km², het hoogste aantal van alle Drentse gemeenten. De Wolden heeft juist de laagste camera-dichtheid. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’.

© Pixabay

In Drenthe vind je 3 geregistreerde beveiligingscamera’s per km² landoppervlakte. Het aantal geregistreerde bewakingscamera’s ligt hiermee een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 9,3 camera’s per km².

Grote verschillen per Drentse gemeente

De camera-dichtheid verschilt sterk per gemeente. Binnen de provincie is Assen koploper. Per km² zijn hier ruim vijf keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Drentse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

(1) Assen (15,6 beveiligingscamera's per km²)
(2) Meppel (11,5 beveiligingscamera's per km²)
(3) Hoogeveen (8,4 beveiligingscamera's per km²)
(4) Emmen (5,8 beveiligingscamera's per km²)
(5) Coevorden (2,7 beveiligingscamera's per km²)

De Wolden is de Drentse gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 0,5 per km². De gemeente komt hiermee zelfs landelijk op de derde plek van minste camera’s per km², na het Noord-Hollandse Laren (0,2) en het Friese Schiermonnikoog (0,1).

Benieuwd naar de camera-dichtheid in jouw gemeente? Deze vind je op de onderzoekspagina: https://www.vpngids.nl/onderzoek/onderzoek-2023-momenteel-313354-beveiligingscameras-in-nederland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb