Drenthe nog altijd aantrekkelijkste hondenprovincie

In Drenthe werden afgelopen jaar slechts 8 hondenboetes uitgedeeld. Dit is het minste van alle provincies en omvat slechts 0,5% van alle boetes in Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om bekeuringen voor het laten liggen van hondenpoep of voor het niet aanlijnen van de hond. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, die de cijfers over hondgerelateerde boetes analyseerde op basis van CJIB-gegevens.

© Pixabay

Het grootste deel van de hondenbekeuringen werd uitgeschreven in Tynaarlo en Hoogeveen: de helft van alle boetes was voor inwoners uit deze gemeenten. Ook in Assen, Meppel, Emmen en Coevorden ging een baasje van een viervoeter op de bon.

Ten opzichte van 2016 nam het aantal bekeuringen voor hondeigenaren in Drenthe af met 77,8%. Dit is een sterkere daling dan de landelijke trend, die een afname van 67,1% laat zien. In 2022 werden in heel Nederland nog altijd 1.636 ‘hondgerelateerde boetes’ uitgeschreven, in 2016 ging het zelfs nog om bijna vijfduizend boetes.

Geen hondenbelasting in Drenthe

Drenthe is de enige provincie waarin geen enkele gemeente hondenbelasting heft. Dit is al het geval sinds 2019, toen Noordenveld als laatste Drentse gemeente stopte met de belasting.

In andere provincies neemt het aantal gemeenten dat een hondenbelasting heeft ook af, maar nog altijd 76% van alle Nederlandse gemeenten vraagt een jaarlijks bedrag aan hondeneigenaren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb