Week van de Invasieve Exoten

Vrijdag 16 juni gaat de achtste editie van de Week van de Invasieve Exoten van start. Tot en met zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties diverse activiteiten rond uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen in Nederland terechtgekomen zijn en hier allerlei schade veroorzaken. Ook in Drenthe is er een activiteit.

© Pixabay

Invasieve exoten zijn planten en dieren die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen en daar schade veroorzaken, onder meer aan de inheemse natuur. Denk aan de Japanse duizendknoop, Amerikaanse rivierkreeften, nijlganzen en de Aziatische hoornaar.

Die laatste soort is zeer schadelijk voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten, en ook in Drenthe al gesignaleerd. Op vrijdagavond 16 juni organiseren de Ruiner Imkers samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) daarom een informatieavond over de Aziatische hoornaar.

Erwin Lankheet, bijengezondheidscoördinator van de NBV groep Overijssel-oost, en Leontine Uijthof, hobby-imker en leraar bijenteelt in opleiding, zullen een presentatie verzorgen over de opsporing en bestrijding van Aziatische hoornaars. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in De MolenHoeve, Echtenseweg 15 in Echten (gemeente Hoogeveen).

Meer informatie over de activiteit en hoe je je daarvoor kunt aanmelden is te vinden op www.wvdie.nl.